Varför?

Jag får ofta frågan varför. Varför förstår hon inte? Varför krånglar hon till det så? Varför blir hon så förvirrad? Varför blir hon så upprörd? Varför blir hon så trött? Varför? Hon är ju så smart, hon kan ju så mycket!? Jag försöker förklara det såhär: 

Mini har NPF. Du är så kallat NT. NT betyder NeuroTypisk som betyder att du inte har NPF. Ni är lika smarta, lika kunniga men förstår saker på olika sätt. Ni kan ställas inför samma problem och komma fram till samma slutsats men ni har gjort det med olika metoder. Man kan jämföra det med att ni startar vid samma punkt, åker med olika färdmedel, olika vägar och når samma mål. Du kör bil och tar NT-vägen, ser en gul brevlåda, ett blått hus och en brun kanin på vägen och slutar vid målet, den röda stjärnan. Mini cyklar, tar NPF-vägen, ser rosa blommor, en fläckig ko och en grön gran på vägen innan hon kommer fram till samma mål – samma röda stjärna. Din väg är rakare, hennes är krokigare, de innehåller olika utsikter - det är allt.


Varför Mini tappar bort sig på vägen, åker fel, stannar, vänder och åker tillbaka, snurrar runt och i värsta fall inte når målet är för att du har gett henne en karta över din väg. Faktum är att samtliga kartor är över NT-vägen, som hon överhuvudtaget inte kan ta. NT-vägen är en bilväg och Mini cyklar. På hennes karta står det att hon skall ta höger vid den gula brevlådan, köra förbi det blå huset och svänga in höger vid den bruna kaninen. Ingenting stämmer när Mini cyklar in på den slingriga cykelvägen. Hon letar efter brevlådan, hon försöker svänga höger vid de rosa blommorna i stället ifall du kanske bara sagt fel, men vägen går bara åt vänster. Det står ingenting om någon kossa på kartan och när hon kommer till granen är hon definitivt säker på att hon cyklat alldeles för långt och kommit helt galet. Hon förstår inte, hon blir förvirrad, hon blir upprörd och hon blir trött. Är det så konstigt? Så egentligen skulle jag vilja fråga dig varför. Varför ger du Mini fel karta?

 

Kontakt

Välkommen med ditt mail! info@kaosteknik.se