Vägen till kunskap

Mini har autism och adhd. Hon har svårt att förstå information och kommunikation vilket också gör att hon får begränsade kunskaper inom många områden. Ändå kallas Mini högfungerande och har lika hög begåvning som sina kamrater.


Polarn har inte autism eller adhd. Hon har lätt att förstå information och kommunikation och får tillräckligt breda kunskaper. Polarn är också högfungerande med lika hög begåvning som Mini.


Hur hänger det här ihop?


Minis och Polarns kapacitet är lika stor. Det är hur de inhämtar information, kommunikation och kunskap som är olika.


Polarn har en bred väg med många filer till förståelse. Det gör att vi som skall nå fram till Polarn kan välja ganska många olika sätt men vi når ändå dit vi skall. Om vi kör lite snett kan vi räta upp det, eller helt enkelt byta fil. Vägen är bred både i början och slutet vilket gör att Polarn också kan fånga upp oss på många olika ställen, från många olika filer.


Mini har några få, smala vägar till förståelse. Vi som skall nå fram till Mini måste använda en eller flera av dessa vägar och hålla oss där för att nå fram. Slirar vi till i början hamnar vi i diket och kommer inte fram med mindre än att vi backar, börjar om igen och ser till att ta oss in på den smala vägen. Vägarna är lika smala i bägge ändar vilket gör att Mini enbart kan fånga upp oss på någon av dessa och inte i träskmarken däremellan. Väl framme förstår Mini precis lika bra som Polarn eftersom hon har lika stor kapacitet där.


Om vi är modiga kan vi testa att ta oss fram på någon slingrig stig som inte är prövad än, och ibland lyckas vi jättebra! Men tre väl uppkörda vägar heter intressen, exakthet och visualisering. Mer om det i en annan text.

 

 

Kontakt

Välkommen med ditt mail! info@kaosteknik.se