Ohyfsad eller Omedveten?

Ibland är det väldigt svårt att veta ifall Mini har en kaxig attityd eller om det är så att hon är omedveten om hur hennes NPF gör att hon ser saker ur ett annat perspektiv än de flesta andra. När hon klagar på att det är jobbigt för henne att behöva flytta på sig från badrumsspegeln bara för att lillebror måste gå på toaletten, eller när hon fräser åt morsan för att hon inte hängt upp en extra handduk åt henne när hon är klar i duschen, laddat hennes mobil eller helt enkelt bara informerat henne om att fröken kommer att bli hastigt kräksjuk i början av nästa vecka.

 

Hur vet man egentligen när hon är så där vanligt bekväm och smågrinig på sina föräldrar och när hon faktiskt inte förstår? För vi vill ju så gärna att hon skall vara oskyldigt undrande och hjälpsökande när hon inte förstår så att det blir tydligt för oss och så att vi kan känna oss behövda. Men sanningen är att ett barn med NPF fortfarande är ett barn, en tweenie, en tonåring med all sin komplexitet. Hon blir inte plötsligt enbart en NPF-person och vi blir tvungna att leva med att vi inte alltid kan veta. Frågan är vilket som är värst – ifall vi lite för ofta utgår ifrån att hon kanske inte förstår situationen så som vi ser den, eller ifall vi lite för ofta utgår ifrån att hon är ohyfsad?


Om vi har tålamod lite för ofta och hjälper henne lite för mycket är risken att hon en och annan gång kommer undan med en kaxig kommentar eller en tonårsbekvämlighet.
Om vi blir irriterade och säger åt henne att lägga av med den kaxiga attityden lite för ofta är risken att hon blir utlämnad till sig själv i en fragmenterad situation och därmed övergiven. Vilken av dessa risker vill vi helst ta?

 

När Mini uppträder på ett sätt som vi uppfattar som otrevligt kan det nämligen bero på att hon är oerhört pressad och breddfylld. Det kan vara hennes sätt att förmedla detta. Det kan också vara så att hon uppfattat situationen på ett helt annat sätt än vi, och reagerar på oss som precis lika ohyfsade som vi tycker att hon är.

 

Tänk dig att du kör omkring i din bil och helt plötsligt kör andra bilister enligt vänstertrafik. Du hänger dig på tutan och svär bakom ratten. För du vet att det är högertrafik och att de andra bryter mot trafikreglerna. De andra bilisterna däremot blir vansinniga på dig som kör rakt emot trafiken. De vet att det är vänstertrafik och tycker att du är en komplett idiot som inte bara kör på fel sida av vägen utan dessutom har mage att tuta på alla andra!

 

Nästa gång du upplever Mini som ohyfsad och kaxig – stanna upp en sekund och tänk på att hon kanske faktiskt inte vet att det är vänstertrafik och att det är därför hon tutar och svär så infernaliskt. 

 

Kontakt

Välkommen med ditt mail! info@kaosteknik.se