Lågaffektiv 24/7

Lågaffektivt bemötande. Ett viktigt begrepp för alla oss som har med NPF att göra. När Mini exploderar för att ketchupen ligger på fel sida av tallriken andas vi lite extra så att vi kan behålla lugnet. När tallriken flyger i väggen säger vi kanske: ”Jag tror vi får torka upp det där så det inte blir så kladdigt”. Ibland kanske med humor (– men bara om vi vet att det brukar fungera och bli positivt): ”Nämen! Tänkte du måla om? Tja, varför inte? Rött är rätt snyggt”.
 

Det tar på krafterna det där, att inte låta sig smittas av alla känslor som Mini har. Och att inte hoppa på varenda impuls inifrån som säger: ”Neeeeeeej inte den tapeten också!!!!” eller: ”Uääääääh jag orkar inte meeeer!!!”. Vi mobiliserar allt lugn vi kan hitta inom oss och försöker motstå att bli smittade eller triggade av Minis starka känslor och i stället smitta henne med vårt lugn.
 

Men den verkliga utmaningen är att bemöta omgivningen lågaffektivt. Det är faktiskt nästan lika ofta som de starka känslorna och hårda orden kommer från andra personer än just Mini själv. Ibland är det farmor som inte står ut med utbrotten och drar igång en lång uppläxning av Morsan att hon faktiskt måste börja sätta gränser. Ibland är det farbrorn i affären som tycker att ungar nuförtiden får bete sig hur som helst och ryter ifrån till Mini när hon inte förstår att hon skall flytta på sig så att farbrorn kan komma fram. Ibland är det en förälder till Minis kompis som är upprörd för att Mini ”hunsat” med hennes son och klagar till både Morsan och skolpersonalen. Att Minis ”hunsande” är ett försök till att strukturera en för henne annars förvirrande lek är inget den här föräldern vill lyssna på. I stället förbjuder hon sin son att leka med Mini.
 

Morsans viktigaste verktyg blir det lågaffektiva bemötandet. Och det är ingen lätt uppgift när människor klagar på hennes barn och på hennes sätt att hantera sitt barn. Det är många starka känslor som vill fram i Morsan. Och det tar på krafterna det där, att inte låta sig smittas av alla känslor som omgivningen har. Att inte hoppa på varenda impuls inifrån som säger: ”Neeeeeeej du fattar ju inteeee!!!” eller: ”Uääääääh jag orkar inte meeeer!!!” Morsan mobiliserar allt lugn hon kan hitta inom sig och försöker motstå att bli smittad eller triggad av omgivningens starka känslor och i stället smitta den med sitt lugn. Sedan torkar hon upp ketchupen från väggen. 

 

 

Kontakt

Välkommen med ditt mail! info@kaosteknik.se