Hon vill inte ha stöd!

Mini vill inte gärna ha några hjälpmedel, stödinsatser eller specialarrangemang. Alla dessa insatser syftar till att hon skall klara sig mera själv och det är både jobbigt och skrämmande. Dessutom – varför skall hon ta emot lösningar när hon redan har en lösning? Morsan är en utmärkt lösning. Hon fungerar som tolk, stötdämpare, motor, broms, kalender, klocka, alarm, lugnande medel och räddande ängel. Morsan vill att Mini skall bli mer självständig – att hon skall använda sig lite mer av sådant som inte är Morsan. Det är bara snack. I själva verket vet Mini minsann att Morsan bara vill bli av med henne. Dessutom kan ju inte Mini klara sig mer själv. Det är jättekrångligt och jättejobbigt och helt onödigt. Och ju fler hjälpmedel och stödinsatser och specialarrangemang Mini tar emot – desto synligare kommer ju hennes NPF att vara för andra. Det vill hon inte. Då är det mycket bättre som det är nu. 


Vi tänker oss för en stund att Mini i stället har svårt att gå. Hon blir erbjuden rullstol för att själv kunna ta sig fram. Men om hon har rullstol kommer det att synas tydligt att hon inte kan gå. Dessutom måste hon lära sig hur hon skall ta sig fram med den och ta i för att rulla hjulen. Och när hon rör sig själv utan Morsan kanske hon hamnar i situationer som skrämmer henne. Att ta emot rullstolen som hjälpmedel både "outar" henne, kräver en rejäl ansträngning från henne och försätter henne i otrygghet. Om hon tackar nej till rullstolen syns det inte lika tydligt att hon har en funktionsnedsättning. Dessutom behöver hon inte varken lära sig något nytt eller anstränga sig när hon behöver förflytta sig ifall hon i stället blir buren (lite i smyg) av Morsan vid de tillfällena. Hon är också skyddad från eventuella faror på ett helt annat sätt än om hon plötsligt rör sig mer fritt själv. Det är klart att hon tackar nej! 
Vad vi behöver göra är att locka Mini att upptäcka vilka vinsterna är för henne med att bli mer självständig. Att bli självständig är inte ett självändamål för Mini. Det måste "smaka" mer än det "kostar". 

 

Kontakt

Välkommen med ditt mail! info@kaosteknik.se