Hon råkade inte alls!

”Titta nu vad du har gjort! Du har klippt sönder din systers nya tröja! Så får du inte göra!”

”Men jag råkade!”

”Du råkade inte alls. Du klippte i den med flit för att du var så arg.”

”Jag råkade VISST!!!

Mini har adhd. Hon har svårt med impulskontrollen, särskilt när något inte går som hon tänkt eller när kraven blir för höga. Då reagerar hon med vredesutbrott där hon ofta skriker, kastar saker, klipper sönder något omtyckt eller sparkar och slår andra. När hon ställs till svars för sina handlingar blir hon upprörd och svarar att hon faktiskt bara råkade göra det. Det här är provocerande för omgivningen. Det är klart att hon inte råkade klippa sönder tröjan. Hon tog saxen, gick in i syrrans rum, hämtade tröjan och klippte med berått mod sönder den!

Hur definierar vi begreppet ”råkade”?
Det vanliga är att vi menar att något var en olyckshändelse. Vi tog saxen, klippte i pappret och tröjan låg olyckligtvis intill så att vi råkade klippa i den. Mini menar något annat.

Mini fungerar ungefär som ett dominospel. Ni vet sådana där brickor som är uppställda på högkant efter varandra i långa rader. Brickorna står så för att avsiktligt putta ned nästa bricka, och nästa, och nästa och så vidare ända tills de alla ligger ned. Det är definitivt ingen olycka att en bricka lyckas välta en annan. Det är avsiktligt och mycket väl genomtänkt. Men om man har byggt upp sådana rader och någon får en ur balans så att man råkar komma åt den första brickan – ja då är processen igång. Den är i det närmaste omöjlig att stoppa innan den är helt över och alla brickorna har vält. Det Mini menar när hon säger att hon råkade är att hon råkade komma ur balans och starta brickspelet. Hon menar inte att hon råkade välta bricka nummer 423 så att den puttade ned bricka nummer 424. Någonting hände som gjorde att hon oavsiktligt tappade balansen och råkade starta en dominoeffekt som sedan inte gick att stoppa förrän den var över av sig själv.

Det är därför som det inte fungerar att ställa Mini till svars för att hon avsiktligt klippt sönder syrrans tröja. Klippandet var bricka 423. Vi fick henne att tappa balansen.

 

Kontakt

Välkommen med ditt mail! info@kaosteknik.se